A következő útmutatók lefednek minden témakört, amik a paprikatermesztést érinthetik, az élősködőktől kezdve a termések tartósításáig. A fordítás folyamatban, a tartalom megjelenéséig türelmedet kérjük!
Kezdők kézikönyveEz a leírás neked szól, ha egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttél, jó móka lenne chilit termeszteni. Eddig még nem termesztettél paprikát, mivel eddig még semmit nem termesztettél. Az interneten található információáradat teljesen beterített. Magok kézikönyveAz életképes magok alvó élőlények. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőlük, meg kell ismerned az igényeiket. Ez a Chileman útmutató a magokra fókuszál, és a legfontosabb dolgokra, amik a kezdetekhez elengedhetetlenek. Tápszerek kézikönyveSikeresen csíráztattad a magjaidat, és most egy rakás kicsi növénykét bámulsz. Hogyan alakítod át ezt a sok kicsi finom palántát nagy, lombos, terméstől roskadozó capsicum bokorrá? Röviden: győződj meg arról, hogy elég tápanyagot biztosítasz számukra! Csigák és meztelencsigák a kertbenEgyre többen figyelnek oda környezetünkre, így nagyobb figyelmet fordítanak a természetes és fenntartható gyakorlatokra. Mit tegyünk, ha csigák árasztják el a kertet, de nem akarunk rögtön a méreg után nyúlni? Tony Ford leírása az egyik leggyűlöltebb kerti kártevővel szemben.
Hidropónia kézikönyveA Hidropónia (hydroponics) egy különleges eljárás, amely során föld nélkül, egy vízbázisú tápanyagoldatban növesztjük a növényünket. Ebben a cikkben Tony Ford leírja és illusztrálja az eljárás alapjait, illetve ad egy-két tippet, hogyan juthatunk alacsony költségből ehhez hasonló csináld magad-rendszerhez.
Származási országok kézikönyveSzóval, honnan jöttek a chilijeid? Több száz évig az európaiak abban a tudatban éltek, hogy a chili Indiából, vagy a Távolkeletről érkezett. Talán Colombus miatt, aki a Karibi hajózásai során talált valami paprikát a helyi törzseknél, és azt hitte, valahol Indiában van. Valójában egészen bizonyos, hogy a capsicumok eredetileg Dél-Amerikából származnak, ahol már időszámításunk előtt 5000 évvel is használták őket. Csípős szószok kézikönvyeToast olvasztott sajttal és egy kis paradicsomszósszal a világ egyik legnagyobb találmánya, de cseréld le a paradicsomszószt egy kis chili szószra, és egy mégjobb dolgot kapsz! Csípősség kézikönyveA legtöbb chili rajongó tudja, hogy a Capsaicin nevű vegyület az, ami a paprika csípősségét adja. De mi is ez pontosan, és honnan jön? Miért van az, hogy néhányan könnyedén elrágnak egy habanero-t, míg mások fuldokolva köpik ki azt? Tényleg a Red Savina a világ legcsípősebb paprikája, esetleg a Naga Morich? Variációk termésekreMinden chili paprika hosszúkás, piros, és elképesztően csípős, ugye? Hát, nem is lehetnél távolabb az igazságtól. A Capsicum nemzetség az egyik legváltozatosabb a termések tekintetében, formára, színre és méretre egyaránt. Fajok kézikönyveA Capsicum szaknyelv elég zavaros lehet a Pepper, chilli, chile, chili, aji, paprika és capsicum kifejezésekkel, de ezek egymás szinonimái a Capsicum nemzetség leírásainak használatakor. Elterjedt nézet, hogy a chiliket már i.e. 7000 körül is használták Közép- és Dél-Amerikában, és azóta már több, mint 3000 ismert variácóját ismerjük az édes bell peppertől a pokolian csípős habaneroig. Kártevők és betegségek kézikönyveNos, megvetted (vagy mentetted) a magjaidat, körültekintően elvetetted őket, majd biztosítottad számukra az optimális életkörülményeket... A kerted minden szegletében veszély leselkedik, halált és pusztítást hozva féltve dédelgetett chili palántáidra. Tanuld meg felismerni a veszély jeleit! Magmentés kézikönyve Ezek a csodálatos növények mesés terméseket hoznak, melyek színben, formában, méretben, ízben és csípősségben is eltérőek. Helyesen szüretelve ezek a paprikák remek magforrások, mely magokból később újra termeszthetjük kedvenc paprikáinkat. A Chileman kézikönyve megmutatja, hogyan ismerd fel a magmentésre legalkalmasabb terméseket, és rávilágít azokra a lehetséges hibákra, amik ronthatják a magok minőségét. Mag Bankok és kutatóintézetekSzámos Germplasm rendszer és mag bank létezik a világon, amik azon dolgoznak, hogy megőrizzék (többek közt) a Capsicum fajták változatosságát. Mindegyik intézmény a saját számozási és besorolási rendszerét használja a hétköznapi nevek helyett, a későbbi keveredések elkerülése és az egyedi variációk megőrzése végett. A következőkben egy általános áttekintést találsz pár ismertebb rendszerezésről. Az áttelelés kézikönyveA közhiedelemmel ellentétben a chili paprikák évelő növények, és képesek több éven át növekedni és teremni, ha sikeres az átteleltetésük. Az átteleltetett növények nagyobb előnnyel indulnak a következő szezonban, a kifejlett növények pedig előbb borulnak virágba és nevelnek terméseket a második évben, mint fiatal társaik.
|